Thread Tools Display Modes
Unread 04-28-11, 01:01 PM   #1
dugal
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
graphics issues

I have no idea why nui would cause my graphics to loose water and images at certain camera angles but with all my addons off everything is normal. with only nui active it happens. I'm running windows 7 directx 11 ( directx 9 wasn't any better). I am using the lastest release non beta version of nui.

The first screen shot is with nui the second is without.

Thanks

Edit: I have tried dell drivers and ati drivers no change
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	WoWScrnShot_042811_144431.jpg
Views:	694
Size:	511.6 KB
ID:	6089  Click image for larger version

Name:	WoWScrnShot_042811_144522.jpg
Views:	645
Size:	484.4 KB
ID:	6090  
dugal is offline  
Unread 04-30-11, 09:23 AM   #2
shayotan
A Murloc Raider
Join Date: Oct 2008
Posts: 7
Originally Posted by dugal View Post
I have no idea why nui would cause my graphics to loose water and images at certain camera angles but with all my addons off everything is normal. with only nui active it happens. I'm running windows 7 directx 11 ( directx 9 wasn't any better). I am using the lastest release non beta version of nui.

The first screen shot is with nui the second is without.

Thanks

Edit: I have tried dell drivers and ati drivers no change

I am having the same issues. I am also running win 7 with directx 11.
shayotan is offline  
Unread 04-30-11, 09:32 AM   #3
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
Are you two playing on a Mac or a PC?

If you would, open the file [World of Warcraft > Interface > AddOns > nUI > Main > nUI.lua ] in a plain text editor and look for this line...

Code:
        WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
and change it to look like this...

Code:
        --WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
then save the file and reload WoW. Does the problem go away?
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/

Last edited by spiel2001 : 06-05-11 at 01:03 PM.
spiel2001 is offline  
Unread 04-30-11, 10:31 AM   #4
shayotan
A Murloc Raider
Join Date: Oct 2008
Posts: 7
No I still see fishies swimming in the open air. though on a positive note.. the black bar did go away but the water is still missing.

Originally Posted by spiel2001 View Post
Are you two playing on a Mac or a PC?

If you would, open the file [ World of Warcraft > Interface > AddOns > nUI > Main > nUI.lua ] in a plain text editor and look for this line...

Code:
        WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
and change it to look like this...

Code:
        --WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
then save the file and reload WoW. Does the problem go away?
shayotan is offline  
Unread 04-30-11, 10:42 AM   #5
shayotan
A Murloc Raider
Join Date: Oct 2008
Posts: 7
***EDIT

I just went into :

esc
options
graphics > effects > Liquid Detail:

and set the detail to low and BAMF the water came back.

if i set it to fair the water goes away a little, if i set it to good or higher the water disappears completely....

so i am not sure why that would start happening after patch.
shayotan is offline  
Unread 04-30-11, 11:18 AM   #6
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
Yeah... unfortunately, my computer is told old and pathetic to support the advanced water features, so I have no way to test that. There have been issues in the Bliz graphics engine related to water and sky textures, but those were related to the viewports... the change I had you make removed the viewport, so if the problem didn't go away, that's not the cause.

I wish I knew what to suggest. I honestly don't know.

I'm all ears if any other users have ideas/input.

EDIT: Oh, and yeah... are you playing on a PC or a Mac?
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/
spiel2001 is offline  
Unread 04-30-11, 02:31 PM   #7
dugal
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
I haven't tried the fix yet but i'm on a Alienware m17x laptop. i'll try it tonight and post if i see a difference.

thanks
dugal is offline  
Unread 04-30-11, 03:23 PM   #8
shayotan
A Murloc Raider
Join Date: Oct 2008
Posts: 7
PC

Yeah odd.. My system is anything but old and slow


Originally Posted by spiel2001 View Post
Yeah... unfortunately, my computer is told old and pathetic to support the advanced water features, so I have no way to test that. There have been issues in the Bliz graphics engine related to water and sky textures, but those were related to the viewports... the change I had you make removed the viewport, so if the problem didn't go away, that's not the cause.

I wish I knew what to suggest. I honestly don't know.

I'm all ears if any other users have ideas/input.

EDIT: Oh, and yeah... are you playing on a PC or a Mac?
shayotan is offline  
Unread 05-01-11, 08:35 PM   #9
pushee
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Running into the same issues with just nUI active. Tried the viewport change you mentioned above and the issue still arose. operating on a PC. the issue is intermittent as well. So its not like it always happens, currently happening in Throne of the Tides and wasn't before I zoned in. I rebooted my machine and the issue still existed. changed water detail to low and the issue was still causing problems.

All raid target icons appear about the middle of the mob, nameplates are below the mob. ground affects are below the ground as well.
pushee is offline  
Unread 05-02-11, 04:58 AM   #10
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
0.o

That makes no sense at all... nUI does *not* modify anything in the 3D world. The *only* change nUI makes in the 3D world is to move the bottom edge of the world frame up to the middle of the dashboard.

If you comment out the line I indicated, then that removes the only tweak nUI makes in the 3D world. You should be able to confirm that by pressing Alt-Z to remove the UI elements from the screen... then you should *not* see the black bar at the bottom of the screen. That means the viewport has been removed and nUI has changed *nothing* in the 3D world.

Name plates, sky and water textures, raid icons, etc. are *all* elements created and managed by Blizzard and unmodified by nUI. How and why they would be "moved" because nUI is loaded is a complete mystery to me.

I wonder if this is related to UI scaling? Maybe, for giggles, go to your video settings menu and make sure the option to use UI scaling is turned off and see if that fixes the problem.
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/
spiel2001 is offline  
Unread 05-02-11, 03:58 PM   #11
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
Okay, I've fed this issue up the food chain and the folks in Blizz's engine development team have a few questions to anyone and everyone who is having this problem...

We need more information regarding this.
  • Does it happen with multisampling enabled or disabled?
  • Is it in DX9 or DX11?
  • What graphics card is used?
  • A gx.log would be nice.
So... if everyone who is having this problem could answer those questions for me, I would very much appreciate it. I will collect it all and pass it back up the food chain.

You can find your gx.log file in your [ World of Warcraft > Logs ] folder. Just use the paperclip icon in your message editor when you reply to upload your log file with your message or scroll down the message editor page to the "Manage Attachments" button.

Thannks
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/
spiel2001 is offline  
Unread 05-02-11, 06:34 PM   #12
pushee
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Just got home running my initial first random but I will test that stuff out and then reply with all relevant info. Love the UI just want it to work as intended!
pushee is offline  
Unread 05-02-11, 07:53 PM   #13
pushee
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Changed the UI to no scaling and still have the issue. I am standing outside of Throne of the Tides and not having any issues. The moment I zone in everything is going to as mentioned previously. Not sure what info they require about the gx log but I logged out inside of Throne of the Tides with the issue occurring.

Multisampling is at 8x
DX 9
ATI Radeon HD 5800 Series
gx.txt should be attached

Edited due to dx 9 being selected under the api options as opposed to dx 11. Testing now with dx 11.

Same results with DX 11.

--

Edit 400 or so...

Changed the viewport back to not being used and the issue is now resolved with dx11.

Unsure what caused the issue to not be resolved yesterday, as nothing has changed other than dx11.
Attached Files
File Type: txt gx.txt (3.8 KB, 508 views)

Last edited by pushee : 05-02-11 at 08:05 PM.
pushee is offline  
Unread 05-03-11, 03:10 PM   #14
Belgarius
A Fallenroot Satyr
Join Date: Mar 2010
Posts: 24
Same issues here as the others. Also seems to effect spell effects, at least those of weapons, for instance, on my DK, the effect on his sword is located downwards from the actual weapon, but only when facing water from a certain distance... weird. Turning away from the water returns the weapon effect to it's proper location.

Multisampling at 1X
Happens both with DX9 and DX11
MSI Radeon 5770 Hawk (mild factory OC'd card)
Running on PC

Edited to add:

I've only noticed this happening in Cata areas, specifically, Uldum. I can't recall seeing it in Twilight Highlands, but admittedly, haven't spent much time there yet. This doesn't appear in any of the old world areas with large bodies of water that I have discovered to date, nor in Outland, or Northrend. Seems to be localized from my observations to Uldum in particular, if that has any bearing.

Also, I have noticed another peculiar thing, along with the weapon effects shifting. If I move my camera downwards, the effect goes back where it belongs, but... the circles that appear underneath NPCs also appear and disappear along with the effect, as do floor items, such as rugs and ground clutter. This also happens when shifiting viiews right and left.

To my untrained mind, it does look as though something has changed with the way the viewport is being rendered, and my guess is that it is (at least for me) limited to the Uldum areas. Pretty much all bodies of water, as well as the rivers are being affected by this.
Attached Files
File Type: txt gx.txt (7.9 KB, 507 views)

Last edited by Belgarius : 05-03-11 at 04:58 PM.
Belgarius is offline  
Unread 05-03-11, 05:16 PM   #15
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
Thank you both for the detailed posts!

If anyone else can provide detail for their systems that are experiencing this problem, it would help the folks at Blizz, I'm sure.
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/
spiel2001 is offline  
Unread 05-03-11, 10:08 PM   #16
Craker
A Defias Bandit
Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Think it is definitely an issue with the game and not any addons, similar to what happened in 4.0 with water detail and viewports.

There is a thread on the wow forums with a blue reply and I have posted by details over there.

http://us.battle.net/wow/en/forum/to...08229?page=1#4
Craker is offline  
Unread 05-04-11, 06:37 PM   #17
pushee
A Deviate Faerie Dragon
Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Well looks like we found the culprit!
pushee is offline  
Unread 05-05-11, 10:12 AM   #18
evlyxx
A Kobold Labourer
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Oct 2010
Posts: 1
I too have had this issue and reported it on the EU forums. However, with a bit of research, messing around it seems to be the CTViewport that breaks it. I have SunnArt and the viewport on that works just great in Uldum but fails in Throne of the Tides
evlyxx is offline  
Unread 05-06-11, 05:28 PM   #19
Cadalie
A Kobold Labourer
Join Date: Jan 2011
Posts: 1
Originally Posted by spiel2001 View Post
Are you two playing on a Mac or a PC?

If you would, open the file [ World of Warcraft > Interface > AddOns > nUI > Main > nUI.lua ] in a plain text editor and look for this line...

Code:
        WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
and change it to look like this...

Code:
        --WorldFrame:SetPoint( "BOTTOM", nUI_Dashboard, "CENTER", 0, 0 );
then save the file and reload WoW. Does the problem go away?
I made this change did a /nui rl and it seemed to take care of the issue for me at least inUldum and over the damn.

Accordingly it appears from the Blizz forumns that this is related to viewports.
Cadalie is offline  
Unread 05-07-11, 07:36 AM   #20
spiel2001
nUI's Author
 
spiel2001's Avatar
AddOn Author - Click to view addons
Join Date: Jun 2008
Posts: 7,724
Yeah... I kind of figured as much... that change removed nUI's viewport and, thus, the problem went away.

Looks like Blizz fixed the problem in most of the world for the 4.1 patch but missed a couple of areas.
__________________

What people don't get is that I am, ultimately, an artist at heart.
My brush has two colors, 1 and 0, and my canvas is made of silicon.



Official nUI Web Site: http://www.nUIaddon.com
Official nUI Support Forum: http://forums.nUIaddon.com
My day job: http://www.presidio.com/
spiel2001 is offline  
 

Go BackWoWInterface » Featured Projects » nUI, MozzFullWorldMap and PartySpotter » Support » nUI: Bug Reports » graphics issues

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off